Als leerkracht wil je graag weten welke middelen je kunt inzetten om hoogbegaafde leerlingen te begeleiden. Als specialist ga je een stap verder: je wilt graag weten wat de vraag van de leerling of je collega precies is, en wat het doel is van de materialen. In de opleiding ‘Specialist Hoogbegaafdheid’ leer je dat het niet gaat om simpele antwoorden, maar om het stellen van de juiste vragen. Zodat je onderbouwd tegemoet kunt komen aan de onderwijsbehoeften van de leerling.
Zo’n 80-90% van de hoogbegaafde leerlingen kan in de klas ondersteund worden. Met een sterk basisarrangement in de klas kun je hen goed ondersteunen. Tijdens de opleiding ‘Specialist Hoogbegaafdheid’ ontdek je hoe je dat basisarrangement uitrolt in de klas en hoe je kunt differentiëren in instructie van lesstof, tempo en aandacht.
Om ook de overige hoogbegaafde leerlingen te kunnen helpen – die bijvoorbeeld door faalangst of ASS moeilijker aansluiting vinden bij het basisaanbod – gaat de opleiding verder: ook het aanvullend arrangement zul je je meester maken. Met een goed aanvullend arrangement kun je zo een flink deel van de leerlingen met complexere hoogbegaafdheid binnen de school op de juiste wijze bedienen.
Maar, vaak blijft er ook dan nog een groep leerlingen over die ook met het aanvullend onderwijs niet voldoende steun en stimulatie vindt. Tijdens de opleiding leer je hoe je als leerkracht én als school ook de ontwikkeling van die complexere, slimme leerlingen kunt stimuleren. We besteden o.a. aandacht aan probleemherkenning, vroegtijdige inschakeling van externe expertise en goede communicatie tussen alle betrokkenen.
Na het volgen van deze opleiding ben jij dé inspirator en motivator van jouw school op het gebied van hoogbegaafdheid. Je bent in staat het basisarrangement voor hoogbegaafde leerlingen op te zetten in jouw klas en kunt met jouw kennis en kunde collega’s ondersteunen, zodat ook hun vaardigheden worden vergroot. Je weet ook jouw kennis omtrent het aanvullende arrangement op klas- en schoolniveau in te zetten en wijkt tijdig uit naar externe hulp als je ziet dat leerlingen daar behoefte aan hebben.
Werkwijze
De opleiding bestaat uit een startbijeenkomst (1 dagdeel), gevolgd door 8 studiedagen, verdeeld over het schooljaar. Daarnaast zijn er per deelnemer 2 online praktijkbezoeken (duur per bijeenkomst: 3 uur) en neem je deel aan 4 praktijkbezoeken van medestudenten. Deze vinden in intervisievorm plaats en worden in overleg met elkaar gepland: 3 in het najaar en 3 in het voorjaar. Tot de zelfstudie behoren het bestuderen van literatuur, het maken van een portfolio, het uitwerken van praktijkopdrachten en maatjesoverleg en het presenteren van een door jou uitgewerkte interventie aanpak.
De opleiding is opgebouwd uit 3 modules: het basisarrangement, het aanvullende arrangement en complexe zorg.
De opleiding Specialist Hoogbegaafdheid start met het vergroten van de kennis een vaardigheden die je nodig hebt om het basisarrangement te kunnen bieden. Ook leer je hoe je vanuit jouw rol als Specialist Hoogbegaafdheid van de school deze kennis en vaardigheden overbrengt naar collega’s en hoe je het bestuur kunt adviseren op het vlak van hoogbegaafdheid.
Je neemt als specialist dus een belangrijke kennis- en adviesrol in op klas-, school- en bestuursniveau!
De opleiding verdiept zich vervolgens in het aanvullende arrangement. In elke groep zitten leerlingen die een aanvullend arrangement nodig hebben; soms kom je met het bieden van de basisaanpak niet verder. Hoogbegaafde leerlingen kunnen belemmeringen hebben die een goede leerontwikkeling in de weg staan, zonder dat er sprake is van een stoornis, bijvoorbeeld ASS-problematiek. In zulke gevallen is er sprake van een verkeerde match tussen leervraag en onderwijsaanbod. De oplossing hiervoor moet hiervoor bij voorkeur binnen de school gevonden worden.
Tijdens de opleiding leer je hoe je aanvullende ondersteuning kunt bieden en kunt omgaan met leerlingen met:
Na de basis- en aanvullende arrangementen komt de overstap naar complexe zorg aan de orde. Hoe help je hoogbegaafde kinderen die bijvoorbeeld asociaal gedrag vertonen? En hoe ondersteuning je leerlingen die last hebben van langdurige motivatieproblemen?
Tijdens de opleiding gaan we aandachtig in op:
De opleiding bestaat uit circa 88 uur contacttijd:
Tijden bijeenkomsten
Startbijeenkomst: 9:00 - 13:00 uur
Lesdagen: 9:00 - 17:00 uur
Online praktijkbezoeken: 9:00 -12:00 uur
Slotdag: 9.00 - 17.00 uur
Data bijeenkomsten
Startbijeenkomst: 14 september 2023
Lesdag 1: 5 oktober 2023
Lesdag 2: 2 november 2023
Lesdag 3: 30 november 2023
Online praktijkbezoeken (ronde 1): oktober, november, december 2023
Lesdag 4: 18 januari 2024
Lesdag 5: 29 februari 2024
Lesdag 6: 28 maart 2024
Online praktijkbezoeken (ronde 2): tussen de voorjaarsvakantie en meivakantie 2024
Lesdag 7: 25 april 2024
Slotdag: 13 juni 2024
Overige praktische informatie
Voor onderstaande praktijkopdrachten heb je collega’s/leerlingen nodig.
Vóór 3 oktober 2023:
Tussen 3 en 24 oktober 2023:
Tussen 31 oktober en 20 november 2023:
Tussen 27 november 2023 en 19 februari 2024:
Tussen 26 februari en 19 maart 2024:
Tussen 26 maart en 16 april 2024:
Werkstuk-deadlines
7 november 2023:
Tussen 7 november 2023 en 31 maart 2024:
23 april 2024:
21 mei 2024:
4 juni 2024:
13 juni 2024: